M

© 2023 Design Spot Oy

Moottorisahataiteilija

Juha Käkelä

Mikä ihmeen ”Käksä”

Takamaan metsämaisemista, vihreän joen rannalta löytyy parta sahanpurussa mies. Kuka hän on?

Hän on  taitelija Juha Rikhard Käkelä, lempinimeltään ”Käksä”. Juha on moottorisahataiteilija Ylöjärven Takamaalta. Hän veistää moottorisahalla teoksen aiheesta kuin aiheesta.

”KÄKSÄ”

Minä

Juha Käkelä

Olen moottorisahataiteilija Juha Käkelä Ylöjärven puutarhakaupungista Takamaalta. Moottorisaha tuli elämääni yli 20 vuotta sitten. Minun oli tarkoitus ryhtyä savusaunan tekoon, mutta ensimmäisestä pöllistä tuli hanhi ja sitä seurasi karhu, minkä jälkeen veistäminen vei miehen mennessään.

Oman taiteen ja tilaustöiden lisäksi opetan moottorisahaveistoa ja osallistun kilpailuihin ja taidenäyttelyihin.

Pidän symboliikka sisältävien teosten veistämisestä ja eläinaiheet sekä luonto ovat lähellä sydäntäni. Veistos itsessään voi kuitenkin olla mikä tahansa, sillä puu materiaalina ei aseta mitään rajoitteita.

Veistokset kuoriutuvat esiin suomalaisesta puusta

Käkelä veistää mielellään kaikista Suomen puulajeista, mutta hänen suosikkipuulajinsa veistosten materiaaliksi ovat tasalaatuinen poppeli sekä eläväpintainen lehtikuusi. Toki veistokselle ihanteellisen puulajin valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, minne valmis veistos sijoitetaan. Kuusi ja mänty soveltuvat hyvin ulkoveistoksiin. Säänkestävyyttä lisäävät veistoksen pinnalle sivelty öljy tai terva. Eläin- tai ihmishahmoa esittävä veistos kannattaa sijoittaa selkä etelään päin, jolloin etupuoli on paremmin turvassa säältä. Sisätiloissa säilytettävä veistos on suojassa auringolta ja sateelta, joten se kestää hyvin aikaa ja on todella pitkäikäinen.

Moottorisahan hurmaa ja eläinhahmoja

Veistosten aiheena on useimmiten jokin eläinhahmo, kuten karhu. Taiteilijan ITE-juhlavuoden projektikin oli nimeltään 365 Karhua. Aivan oikein, taiteilija veisti oman mesikämmenen vuoden jokaiselle päivälle! Osan karhuveistosten tuotoista Käkelä lahjoitti ENO-verkkokoululle, jonka projektien avulla istutetaan puita.

Eläinhahmojen lisäksi vain taivas on rajana aiheiden valinnassa, ja uutta inspiraatiota löytyy niin taidenäyttelyistä kuin somestakin. Usein teokset liittyvät luontoon tai niissä on symboliikkaa. Taiteilijan omia suosikkeja veistoaiheina ovat lapsuudesta ja Tex Willer -sarjakuvista muistoihin piirtyneet hevos- ja intiaanihahmot.

Tavallisella moottorisahalla voi veistää ihan mitä tahansa. Puu on sävyisä materiaali, eikä se rajoita taiteilijan luovuutta. Teosten herkkien yksityiskohtien ja pienten viimeistelyjen veistämisessä Käkelällä on apuna myös muita puun työstämiseen soveltuvia työkaluja, kuten sahoja, hiomakoneita, talttoja ja puukkoja.

Hiljattain valmistunut teos ”Alku” kuvaa Kalevalan syntytarinaan liittyvää Sotkaa. Voit tutustua teokseen syntyyn sivustomme tarinat osiossa. Teos on myös esillä 27.5.2021 ”Kalevala Kartalle” virtuaalitapahtumassa.

Kilpailumenestys

PALKINNOT

Suomen mestaruuksia

SM Hopeaa

SM Pronssia

Maailmanennätyksiä

Palkittu taiteilija

Juha on moottorisahaveiston kolminkertainen suomenmestari, veistänyt kutsuvieraana maailman suurimassa ja kovatasoisimmassa kilpailussa Siperiassa ja ollut monessa mukana.

Käksä oli aikoinaan esiintymässä MTV3:n Ennätystehdas-ohjelmassa, jossa pieni karhu sai epävirallisen Maailman pienin -tittelin. Isoimmista kokonaisuuksista mainittakoon loistoristeilijä Carnival Mardi Grasin kahteen baariin veistetyt Tiki-jumala-luomukset yhteensä 80 kappaletta sekä 15 toteemipaalua.

UUSIMMAT ARTIKKELIT

”Olen veistänyt ihan kaikkea, kuten enkeleitä, kummituksia, pääkalloja, autojen pienoismalleja ja rotukoiria, joiden korvien asennon ja koot googletin”

– PRO 26.11.2020

Turun telakalla valmistuvalle loistoristeilijälle Carnival Mardi Grasille peräti 80 Tiki-jumala-luomusta

– LEMPÄÄLÄN-VESILAHDEN SANOMAT 8.9.2020

”Näin moottorisaha murisee taidetta Juha Käkelän käsissä – tänä vuonna syntyy 366 karhua”

– MAASEUDUN TULEVAISUUS 30.8.2020

Työt

Galleria

Kaikkea maan ja taivaan väliltä sitä on tullut veistettyä. Saha laulaa edelleen lähes päivittäin. Galleriasta löydät töitäni vuosien varrelta. 

Design Spot

Myynti

Tilaustyöt

Käkelä veistää tilaustöitä asiakkaiden toiveiden ja valokuvien mukaan. Tilausveistokset ovatkin suosittuja esimerkiksi merkkipäivä- tai yrityslahjana. Upeat uniikit puuveistokset elävöittävät puutarhaa persoonallisella tavalla, ja puinen veistos sopii monen tyyliselle pihalle. Myrskytuulen kellistämä puu voi Käkelän käsittelyssä saada uuden elämän pihamaalla veistoksen muodossa.

Matkailuala

Operoimme yksittäiset veistokset tai isommat kokonaisuudet aina veistospuistoihin asti. Veistokset sopivat mm. opasteiksi, koristeiksi tai toiminnallisiksi teoksiksi, joiden päällä voi kiivetä, istua, seistä tai leikkiä. Matkailualaa piristämään luotu palvelu on täynnä mahdollisuuksia. Esim. Taiteilija veistää yrityksen ilmettä tai palvelua tukevan teoksen. Markkinoinnissa voidaan hyödyntää teoksen veistämistä tapahtumana, ja voimme myös kuvata materiaalia tilaajayrityksen somekanaviin. Valmis teos puhuttelee asiakkaita vuodesta toiseen.

Moottorisahan veistokurssit

Käkelä ei pidä kynttiläänsä vakan alla, vaan omia taitoja ja luovuutta moottorisahan käsittelyssä pääsee kokeilemaan miehen vetämillä moottorisahaveiston kursseilla. Jos siis mietit jotain vähän erikoisempaa tekemistä esimerkiksi työporukalle tai polttareihin, niin Käkelän veistokurssia kannattaa ainakin harkita. Taiteilija vetää tilauskursseja ympäri Suomea.

OTA YHTEYTTÄ

Pertti Riikonen
CEO, Design Spot Oy
Mobile: +358 400 587 518
Email: pertti.riikonen@designspot.fi