M

© 2023 Design Spot Oy

Enkelipuiston Eiffel-torni

Enkelipuiston Eiffel

Kalliolla metsän reunassa seisoo ylväänä Kyösti Iitin uusin teos ”Enkelipuiston Eiffel”.

ITE-taiteilija Kyösti Iitin uusin teos Enkelipuiston Eiffel kohoaa korkeuksiin

Enkelipuiston Eiffel ei ehkä ole esikuvansa mittainen metreissä, mutta sitäkin erikoisempi.

Teos muodostuu 2000 käytetystä hevosenkengästä, jotka on hitsattu yhteen. Yläosaa koristaa vielä rosterista valmistettu kärkiosa.

Enkelipuiston Eiffel hämmästyttää koollaan. Pituutta teoksella on 17 metriä, mikä tekee siitä Suomen korkeimman Eiffelin.

Eiffel-torni hevosenkengistä

Miten syntyi Suomen korkein Eiffel-torni

Kyösti kertoo kuinka hän yhdeltä asiakkaaltaan oli saanut lahjaksi Eiffel-tornin pienoismallin. ”Vuosia sitä tuli siinä katseltua ja ajatus Enkelipuiston Eiffelistä hiljalleen muodostui”.

Teoksen tekemiseen kului aikaa puoli vuotta ja satoja työtunteja. Tornista löytyy yli kahdeksan tuhatta hitsaussaumaa ja 2000kpl hevosenkenkiä, joiden yhteen hitsaamiseen kului 30kg hitsauspuikkoja.

”Ei tainnut polle kengistä luopuessaan tietää mihin niistä vielä on”

ITE-taiteilija Kyösti Iitti hierojan tyohuoneessa

Enkelipuiston Eiffelin pystytys

Mitä sitten tarvitaan 17 metriä korkean raudasta valmistetun teoksen pystyttämiseen? Siihen vaaditaan kekseliäisyyttä ja sitä kuuluisaa Suomalaista Sisua mitä Kyöstissä riittää.

Teoksen sijoituspaikaksi valikoitui Futuro ufon viereinen kallio jossa se seisoo ikihonkien vieressä arvoisellaan paikalla. Matkaa ateljeelta pihan perällä olevalle kalliolle tulee satoja metrejä. Kyösti neuvokkaana kaverina päätyi vetämään Eiffel-tornin jäässä olevan lammen yli traktorilla.

Enkelipuiston Eiffel ateljeen pihalla
Enkelipuiston Eiffelin siirto

Seuraavaksi teos piti saada pystyyn kaatamatta sitä, mikä oli ehkä se pystytyksen kriittisin vaihe. Kun hevosenkengistä muodostuva alaosa oli saatu paikalleen oli aika vinssata rosterinen yläosa paikalleen ja hitsata kappaleet yhteen.

Taiteilijan periksiantamattoman luonteen ja Suomalaisen sisun avulla teos kohosi pystyyn ilman apuvoimia traktorin ja taljojen avulla. Useita päiviä kestäneen nosto-operaation jälkeen teos sai vielä pintaansa tervauksen ja upean sinisen värin.

Enkelipuiston Eiffelin pystytys
Enkelipuiston Eiffelin pystytys
Kyösti Iitin rakentamat tikapuut
Enkelipuiston Eiffel ja Kyösti Iitti
Enkelipuiston Eiffel ja Futuro ufo
Enkelipuiston Eiffel heijastuu lammen pinnasta

Kaksin verroin komeampi Eiffel-torni 

Valmis teos seisoo ylväänä ilta-auringon paisteessa luoden hienon heijastuksen lammen pintaan. Vähän aikaa kuvaa katseltuamme totesimme Kyöstin kanssa, että tornillahan on pituutta kaksin verroin.

Luotatpa sitten hyvään onneen tai korkeimpiin voimiin on Enkelipuisto ehdoton tämän kesän käyntikohde. Enkelipuistosta löydät nimittäin kolme suojelusenkeliä ja tuhansittain käytettyjä hevosenkenkiä, mitkä ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen Kyöstin teoksissa.

Enkelipuistoon voit tutustua tarkemmin Design Spotin ylläpitämällä middleofnowhere -matkailusivustolla, sekä Kyöstin omilla sivuilla.

DS-tarina, Pertti Riikonen & Teijo Monni

Piditkö tarinasta?

Jätä alle terveiset Kyöstille.