M

© 2023 Design Spot Oy

Ite-taiteilija Veikko Mellanen

Veikko Mellanen

ITE-taiteilija Veikko Mellaselle metsä on rakas kaikissa muodoissaan. Metsä tarjoaa sekä materiaalin että ideoita ja aiheita tuotteliaan tekijän…

ITE-taiteilija Veikko Mellanen

 

Nyt jo yli 90-vuotias ITE-taiteilija Veikko Mellanen on lähtöisin Karjalasta, Viipurin lähellä sijaitsevasta Kuolemajärven pitäjästä. Työuransa Veikko teki aivan muissa hommissa, mutta harrastuksena hän on tehnyt paljon puutöitä ja vuollut puuta pikkupojasta saakka. Nyt eläkkeellä on aikaa veistää. Kunnioittavan puunkäytön hän on oppinut sukunsa miehiltä Karjalassa, ja taidot ovat kehittyneet nuorena rakennuksilla ja tekemisen kautta. Taiteilijan titteli onkin vaatimattoman Veikon omissa korvissa vieras, ja hän mieltää itsensä mieluummin käsityöläiseksi.

Veikko kuuntelee luonnon ääntä kaikissa toimissaan, jotta osaisi elää sen kanssa sopusoinnussa. Luonnon tarjoamat lahjat tuovat myös lämmönlähteen ja rakennusmateriaalia kotiin. Veikon kodin irtaimisto onkin pitkälti veistäjän omin käsin tekemää. Veikko on lisäksi erittäin eläinrakas, ja lähistön pikkulinnut viihtyvät taiteilijan pihapiirissä.

ITE-taiteilija Veikko Mellasen teoksissa puhuu metsä

ITE-taiteilija Veikko Mellaselle metsä on rakas kaikissa muodoissaan. Metsä tarjoaa sekä materiaalin että ideoita ja aiheita tuotteliaan tekijän veistoksille. Luonnossa Veikko liikkuu silmät auki, jolloin puun muodot houkuttelevat veistäjän mielikuvituksen liikkeelle ja sormet syyhyämään.

Metsän kultakimpaleet, erilaiset puupötikät, kiinnostavat vänkkyrät ja muut erikoiset aarteet vain odottavat löytäjäänsä. Niistä Veikko näkee heti jo muodon perusteella, mihin käyttöön puu haluaa päätyä. Veistäjä löytää hyötykäyttöä jokaiselle rungon osalle. Lopullisessa taideteoksessa luonnon kasvattamat muodot ja puun oma olemus saa säilyä.

Veikko Mellasen taiteessa aiheita riittää. Esittäviä veistoksia ovat ihmishahmot, metsän eläimet sekä mielikuvitukselliset olennot. Teoksissa on keveyttä ja huumoria, mutta Veikon töissä voi aistia myös vakavampia ja henkisiä teemoja. Abstraktiin muotokieleen kätkeytyy herkkiä ja vaikeitakin tunteita

Veikko Mellasen metso
Veikko Mellasen kalat

Taiteilijan kesäpaikkaan rakentunut veistospuisto hämmästyttää ja ihastuttaa

Hajonnut taideteos

Veikko Mellasen veistopuistossa kaikki on taiteilijan itse rakentamaa. Veistosten lisäksi puistossa komeilee koristeellinen taukotupa ja grillikatos, lähes 10 metriä korkea kota sekä niin ikään korkeuksiin kurottava Nili-Aitta. Savustusmökki näyttää teemaan soveltuen pyrstöään nostavalta kalalta.

Rakennukset on tervattu Veikon itse polttamalla tervalla. Pihaan kuuluu myös sillalla varustettu, padottu lampi, jossa Veikko on kasvattanut kirjolohia.

Veistokset ovat mm. abstrakteja monumentteja, erikoisia eläinhahmoja sekä kookkaita ihmishahmoja. Materiaalina on Veikon omimman materiaalin puun lisäksi käytetty metallia ja kiveä.

Uskomatonta kyllä, kaiken tämän on saanut aikaan yksi mies ja vieläpä ilman sähkökoneita. Veikon teoksia on nähty taiteilijan kotipihan lisäksi Kiasman ITE-taidenäyttelyssä Töölönlahdella asti.

Veikko Mellanen Avaruusraketti
Avaruusraketti

Veikon veistopuistosta löytyy myös Suomen ensimmäinen avaruusraketti, joka on veistetty jykevästä kuusipuusta. Teos edustaa Veikon taiteelle tyypillistä tyyliä, jossa puun omat muodot pahkoineen päivineen on jätetty osaksi teosta, ja taiteilija on vain viimeistellyt ikään kuin luonnon aloittaman taideteoksen.

Oman Orren Alla

Muotokieleltään moderni veistos Oman orren alla kuvaa tyylitellysti rakentajia ja oman, nöyrän työn tuloksena valmistuneen kodin portaita ja kattosiluettia. Sen muodot symboloivat kukin omaa näkökulmaansa aiheesta. Sementtiin valetussa teoksessa on peruskivi, jonka äärelle rakentaja saa kumartua lukemattomia kertoja, ennen kuin torppa on valmis. Kodin ympärille muodostuu perhe, mihin vinkkaa veistoksen tyylitelty pariskunta.

Veikko Mellasen teos - Oman Orren Alla

Oman Orren alla -teoksen tilasi alun perin Veikolta asuinalueen omakotitaloyhdistys, mutta veistoksen pystyttäminen tyssäsi viranomaisten byrokratiavyyhtiin, joka kesti yhteensä kaksi ja puoli vuotta. Prosessin aikana teoksen materiaali, koko, muoto ja sijoituspaikkakin muuttuivat. Malttamaton Veikko toteutti kuitenkin

alkuperäisen idean omalle pihamaalleen juuri sellaisena, kuin sen tarkoitti. Veistoksen pienempi versio löytyy Naantalin omakotialueelta.

Kuvagalleria

Veikko Mellasen teos - kulttuurit kohtaavat
Design Spot
Ite-taiteilija Veikko Mellanen
Hajonnut taideteos
Vapaus - Ystävyys - Yhteistyö
Veikko Mellasen avaruusraketti
Veikko Mellasen teos - Evakkokivet
Veikko Mellasen teos - Estonia