M

© 2024 Design Spot Oy

ITE-taiteilija_Kyösti_Iitti

Kyösti Iitti

Pöytyäläinen Kyösti Iitti on nykykansantaiteilija, joka on tehnyt ITE-taidetta vuodesta 1985 lähtien. Kyöstin ITE-taidetta pääsee ihastelemaan taiteilijan kotipihassa…

Pöytyän Kaitoonmäellä levittäytyy merkillinen näky

Pöytyäläinen Kyösti Iitti on nykykansantaiteilija, joka on tehnyt ITE-taidetta vuodesta 1985 lähtien.

Kyösti aloitti ITE-taiteen tekemisen hierojan työn ohessa, mutta eläkkeelle jäätyään itseoppinut taiteilija on ollut tuottelias, ja teoksia onkin syntynyt runsaasti. Veistoksiin kätkeytyy monipolvisia tarinoita ja Kyöstin tarinoiden värittämää symboliikkaa. Mitään ei täältä lähtiessään mukaansa saa, mutta Kyösti haluaa jättää jotain jälkeensä: siitä palo luoda veistoksia syntyy.

Kyöstin ITE-taidetta pääsee ihastelemaan sovitusti taiteilijan kotipihassa ja ympäröivällä metsätontilla Kaitoonmäessä, jossa levittäytyy viisikymmentä taideteosta kattava Enkelipuisto.

Kyösti Iitin ITE-taidetta pääsee ihastelemaan ilman pääsymaksua, mutta tapaaminen tulee sopia aina etukäteen. Vaikka Enkelipuistoon ei pääsymaksua olekaan, niin voit kierroksen päätteeksi osoittaa tukesi taiteilijalle jättämällä terveisesi postilaatikkoon, jonka kyljessä on teksti ”Tuki kansantaiteelle”.

Voit tutustua tarkemmin itse Enkelipuistoon sivustolla www.middleofnowhere.fi mistä löytyy myös taiteilijan yhteystiedot.

ITE-taiteilija Kyösti Iitti Enkelipuiston portilla

Inspiraatio syntyy näetystä ja koetusta 

Kyöstin ITE-taiteen innoittajina ovat usein maailmaa muuttaneet ilmiöt tai oman elämän tapahtumat. Kuvanveistäjällä riittää polveilevia tarinoita vaiherikkaasta elämästään. Kyöstin leppoisaa jutustelua ja eläväisiä kuvauksia tapahtumista kuunnellessa murheet unohtuvat ja omakin mielikuvitus lähtee lentoon.

Käsistään kätevä Kyösti Iitti työskenteli nuorena kymmenen vuotta levyseppänä, kunnes astman puhkeaminen pakotti vaihtamaan alaa. Kyösti löysi kutsumusammattinsa ihmisten hoitamisesta hieromalla. Taitavalla hierojalla on kyky löytää jumit lihaksista, myös kyky kuunnella asiakkaan huolia koko sydämellään ja purkaa ne henkisetkin jumit. Hän on päässyt hieromaan olympiaurheilijoita, Suomen tasavallan presidenttiä ja YK:n pääsihteeri Kofi Annania.

Karismaattisen rauhantekijän tapaaminen liikutti Kyöstiä syvästi, ja kohtaaminen innoitti taiteilijaa veistämään rauhantekijän muistoksi teoksen Kofi Kotka, joka edelleen liihottaa ylväänä Kaitoonmäen rinteillä. Se on yhtä komea kuin esikuvansa, mutta sen siivet ovat repaleiset kuin maailman rauha.

ITE-taiteilija Kyösti Iitti hierojan tyohuoneessa

Teokset syntyvät romumetallista

Kyöstin ITE-taiteen materiaalina erilainen romumetalli taipuu oivaltaviin hahmoihin ja teosten lopullinen ulkonäkö muotoutuu samalla, kun ne valmistuvat metallimiehen osaavissa hyppysissä. Kuva valmiista työstä on taiteilijan pään sisällä, eikä erillisiä luonnoksia tarvita.

Laululava Concorde on valmistunut viidestätoista käytöstä poistetusta, yhteen hitsatusta lämminvesivaraajasta. Lavan akustiikka on houkutellut paikalle niin laulun harrastajia kuin ammattimuusikoitakin. Monilahjakas Kyösti on myös itse innokas ja komeaääninen laulaja. Ja mikäpä Kyöstillä laulellessa, Concorde muuttaa nimittäin kenen tahansa lauluäänen täydeksi kympiksi!

ITE-taiteilija Kyösti Iitti laulaa

Usein aiheeksi valikoituu lintu

Lintuaihe on muiden symboliikkaa sisältävien eläinhahmojen lisäksi Kyösti Iitin sydäntä lähellä, onhan suurisiipinen lintu näyttävä eläin. Kieltämättä lintuaihe sopiikin ITE-taiteen lennokkaiden ja mielikuvituksellisten tarinoiden kuvastoon erityisen hyvin. Veistos Suomen joutsenet kuvaa presidenttiperhettä: Sauli ja Jenni ovat isommat linnut, ja pienin on tietenkin Aaro. Auramaan kurkiaurat vuodelta 2012 symboloi kuntaliitosta. Bush ja Saddam -veistoksessa merikotka on juuri nappaamassa lohen. Veistoksen nimi liittyy symbolisesti sen syntymävuonna 1991 ajankohtaisen Kuwaitin sodan politiikkaan. 

ITE-taiteilija Kyösti Iitti teos Saddam Bush
Kyösti Iitti teos Presidenttiperhe

Kyösti Iitti teos: Estonia

Merenkulkijoiden sukujuuret innoittivat taiteilijaa tarttumaan myös lähihistorian traagiseen aiheeseen, merionnettomuus Estoniaan. Estonia-teos on muistomerkki tapahtumalle, joka edelleen herättää surullisia muistoja ja vahvoja tunteita. Vaikuttavassa teoksessa hukkuvan käsi kurottuu kohti taivaita. Suomessa ei muita Estonian muistomerkkejä Kyöstin veistoksen lisäksi olekaan.

Kyösti Iitti teos Estonia

Kyöst Iitti teos: Paratiisi

Paratiisi -teos on Kyösti Iitin isotöisin projekti, jonka tekemiseen on kulunut yli tuhat työtuntia. Eipä ihme, sillä Kyöstin käyttämä tekniikka on monimutkainen ja aikaa vievä. Teos on kunnioitus ihmisen kropalle, ja siinä poseeraavat lähes hekumalliset Aatami ja Eeva sekä Eevaa vartioiva kobra. Vaikka teos näyttää pronssiselta, se on hitsattu yhteen pienen pienistä metallin palasista, lopuksi hiottu ja galvanoitu. Sen jälkeen päälle on laitettu vielä upeasti hehkuva kultaväri.

Tällä hetkellä Kyösti työstää toista taideteosta, joka vastaa työmäärältään Aatamia ja Eevaa. Keskeneräistä teosta ei kukaan taiteilija esittele, joten jäämme jännityksellä odottamaan, millainen työstä tulee!

Kyösti Iitti teos Estonia

Mistä Enkelipuiston nimi juontaa

Kaitoonmäki on Kyöstille erityinen paikka. Enkelipuiston sisäänkäyntiä vartioi Suojelusenkeli, jonka Kyösti veisti edesmenneen veljensä Sakarin muistoksi. Suojelusenkeli on samalla ensimmäinen taideteos, joka Kyöstin käsissä on syntynyt.

Enkeleitä kuvaavia veistoksia Enkelipuistossa on kaiken kaikkiaan kolme. Suojelusenkeli, Kyöstin ensimmäinen taideteos, vartioi porttia ja muistuttaa rakkaasta Sakari-veljestä. Galvanoitu Motoristien Enkeli ajaa itsekin moottoripyörää. Teos on ollut esillä Tampereen teollisuusmessuilla hallin ainoana taideteoksena herättämässä keskustelua galvanoinnin monista käyttötarkoituksista. Voihan sitä galvanointia käyttää taiteeseenkin!

Kyösti Iitin kolmas enkeliveistos, elämän lokikirjaa tutkiva Merenkulkijoiden suojelusenkeli on kunnianosoitus Kyöstin isoisälle, joka oli eläessään merikapteeni. Teos sijaitsee kirkon siunaamalla hautapaikalla.

ITE-taiteilija Kyösti Iitti Merenkulkijoiden suojelusenkeli
ITE-taiteilija Kyösti Iitti enkeli portin päälla
ITE-taiteilija Kyösti Iitti Sky Angel

ENKELIPUISTO

Kusti polkee -patsas on tehty vuonna -85 vanhimman pojan polkupyörän rungosta. Vaikka Enkelipuistoon ei pääsymaksua olekaan, niin voit kierroksen päätteeksi osoittaa tukesi taiteilijalle jättämällä terveisesi postilaatikkoon, jonka kyljessä on teksti ”Tuki kansantaiteelle”.
Puistoon voit tutustua tarkemmin Middle of Nowhere sivustolla, mistä löydät myös Kyöstin yhteystiedot sopiaksesi käynnistä Enkelipuistoon.

Kyösti Iitti teos Kusti polkee

Kuvagalleria

Kyösti Iitti galleria Kotka
Kyösti Iitti galleria Amanda
Kyösti Iitti galleria Aatami ja Eeva
Kyösti Iitti galleria Riihipantteri
Kyösti Iitti galleria Hirvi
Kyösti Iitti galleria Koivisto
Kyösti Iitti galleria
Kyösti Iitti galleria Hai
Kyösti Iitti galleria Estonia

Piditkö tarinasta?

Jätä alle terveiset Kyöstille.