M

© 2022 Design Spot Oy

Muotoilutoimisto Jokinen & Konu

Muotoilutoimisto Jokinen & Konu Design Oy on suunnittelijakaksikko Jukka Jokisen ja Heikki Konun yritys, jonka tarjoamiin palveluihin kuuluu…

Jukka Jokinen ja Heikki Konu

Muotoilutoimisto Jokinen & Konu Design Oy on suunnittelijakaksikko Jukka Jokisen ja Heikki Konun yritys, jonka tarjoamiin palveluihin kuuluu lasi- ja tuotemuotoilu, tila- ja näyttelysuunnittelu, visualisoinnit ja grafiikat sekä taideinstallaatiot.

Kaverukset ovat valmistuneet maistereiksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta 2020. Suunnitteluyhteistyö alkoi jo opiskeluaikoina, joten tiimityöskentely sujuu parivaljakolta rennon saumattomasti vanhasta tottumuksesta.

Luovuus löytyy rennosta asenteesta ja ilosta tekemiseen

Jukalle ja Heikille yhdessä työskentely tuo monenlaisia etuja, kuten kummankin parhaan osaamisen ja taitojen hyödyntäminen. Näin kaikkea ei tarvitse osata yksin täydellisesti, vaan oppia ja kehittyä voidaan yhdessä.

Avoin keskustelu ja erilaisten näkemysten hyödyntäminen on Jukan ja Heikin työskentelyssä keskeisessä roolissa. Välitöntä palautetta on helppo antaa ja saada puolin ja toisin

”Kun suunnittelijoiden ajatukset alkavat kiertää kehää, avaa kunnon pöytälätkämatsi hetkessä luovat jumit ja saa energisen kaksikon takaisin flow-tilaan.”

Kansainvälinen tunnustus kertoo muotoilun tasosta ja vahvasta osaamisesta

Muotoilijakaksikon osaaminen on yhdessä ja erikseen kerännyt palkintoja ja kunniamainintoja lukuisissa suomalaisissa ja kansainvälisissä suunnittelukilpailuissa vuodesta 2015 lähtien.

Plakkariin on kertynyt jaettu ensimmäinen sija Habitare Suunnittelukilpailusta 2015 sekä kolmannelle palkintosijalle johtanut kilpailutyö Helsinki 5G Muotoilukilpailussa 2019. Finaalisijoille muotoilijapari ylsi Luminord Valaisinsuunnittelukilpailussa sekä Formex Nova Nordic Designer of the Year -kilpailussa 2020. Vuonna 2018 nuoret muotoilijat nappasivat ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä International Glass Design Award -kilpailussa. Tunnustukset kertovat tuotteiden ja suunnittelun korkeasta laadusta.

PALKINTOJA

KUNNIAMAININTOJA

FINAALIPAIKKOJA

EHDOLLA Nordic Designer of the Year
Uudet innovaatiot syntyvät intohimosta suunnitteluun ja luovaan tekemiseen

Innovatiivinen kaksikko ryhtyi testaamaan ja kehittämään uudenlaisia työvälineitä lasinpuhalluksessa Aalto-yliopiston kokeellisen muotoilun kurssilla. Tästä syntyi alustava idea modulaarisesta lasinpuhallusmuotista, jolla voisi tuottaa paljon erilaisia muotoja yhden muotin avulla. Idea jalostui konseptiksi, jota on hyödynnetty Multi-sarjan valaisimissa.

Tällä konseptilla Jukka ja Heikki osallistuivat Glasmanufaktur Harzkristallin kilpailuun Saksassa. Idea voitti ensimmäisen palkinnon yli 50 kilpailutyön joukosta. Pääpalkintona kaverukset saivat kisajärjestäjän lasitehtaan tilat käyttöönsä kahdeksi viikoksi voittajatuotteiden sarjatuotantoa varten.

Kahden viikon työskentely oman voittoprojektinsa kehittämiseksi Derenburgin lasitehtaalla oli nuorille suunnittelijoille korvaamattoman arvokas kokemus.

Tätä työskentelyä varten rakennettiin uusi ja parempi versio muotista aiempien kokemusten perusteella. Uuden muotin avulla pystyttiin tuottamaan lasitehtaan ammattilasipuhaltajien avustuksella Multi-sarjan eri muotoiset ja eri väriset lasiesineet sarjatyönä. Lasitehtaan kokeneiden ammattilaisten virheetön ja äärettömän täsmällinen työskentelytapa teki nuoriin suunnittelijoihin lähtemättömän vaikutuksen.

Avainasemassa tuotantoprosessien ymmärtäminen ja kunnioitus materiaalia kohtaan

Multi-sarja perustuu täysin uudenlaiseen konseptiin tuottaa lasiesineitä. Kaksikon kehittämän modulaarisen lasinpuhallusmuotin hienous piilee siinä, että yhden skaalautuvan muotin avulla voidaan tuottaa loputtomasti variaatioita eri kokoisista, värisistä ja muotoisista lasiesineistä. Lopputuote voi olla katosta roikkuva valaisin, suuri vaasi tai juomalasi.

Multi-sarja yhdistää taiteelliset ja teolliset näkökulmat lasiesineiden valmistuksessa. Sarjan tuotteet on toteutettu modulaarisen muotin avulla, joka soveltuu helposti teolliseen sarjatuotantoon. Muotin kooltaan toisiinsa sopivat osat voidaan latoa yhteen eri järjestyksessä halutun muodon aikaansaamiseksi. Sula, hehkuvan kuuma lasiaihio puhalletaan muotin sisään, jolloin teos asettuu muotoonsa. Näin lasinpuhaltaja saa näppärästi valmistettua lasituotteet sarjana.

Heikki ja Jukka tutustuivat lasimuotoiluun ensimmäistä kertaa opintojen aikana. Erikoinen ja herkkyyttä vaativa materiaali vei heti mukanaan. Lasituotetta työstettäessä mukana kulkeekin tekijän ainutlaatuinen kädenjälki, joka on vuoropuhelussa materiaalin kanssa. Lasin käsittelyssä yllätyksille täytyy jättää tilaa. Esimerkiksi alkuperäisestä suunnitelmasta poikkeava virhe voikin kääntyä juuri esineen mielenkiintoisimmaksi, uniikiksi piirteeksi.

UNIIKKIERÄ

Osa Saksassa tehdyistä Multi-sarjan tuotteista ei päätynyt sarjatuotantoon. Nämä silloin syrjään laitetut yksilöt on nyt signeerattu ja myydään uniikkieränä.

Piditkö tarinasta?

Haluaisitko jättää terveiset Jukalle ja Heikille? Alle voit kommentoida tarinaa. Löydät lisää Jukasta ja Heikistä osoitteessa www.jokinenkonu.com