M

© 2023 Design Spot Oy

ITE-taiteilija Pekka Lampisen Sarvipäät

Pekka Lampinen

Pekka Lampinen oli auralainen ITE-taiteilija, jonka tuotteliaisuus ja mielikuvitus ilahduttavat edelleen.

Pekka Lampinen (1931–2011)

ITE-taiteilija Pekka Lampisen kolmas elämä oli täynnä luovuutta ja hauskuutta

Pekka Lampinen oli auralainen ITE-taiteilija, jonka tuotteliaisuus ja mielikuvitus ilahduttavat edelleen. Hänen lämminhenkisestä taiteestaan pilkistää elämänmyönteisyys ja huumori, vaikka aihe teoksessa olisi vakava. ”Koskaan ei tiedä etukäteen, mikä kuva puun sisällä on”, lausui Pekka taannoin lehtiartikkelissa.

Nyt jo edesmennyt ITE-taiteilija teki monipuolisesti öljyväritöitä ja grafiikkaa, sekä veisti puusta niin reliefejä kuin kaappikellojakin. Juuri puuveistokset olivat Lampiselle kaikkein ominta itseä. Puun työstämiseen kipinä lähti kansalaisopiston kaappikellokurssilta 1981, jossa kelloja syntyi saman tien viittä eri kokoa aina perinteisestä isosta kaappikellosta miniatyyriversioon.

Pekka Lampisen kuvataideharrastus sai alkunsa 1983, kun hän liittyi kansalaisopiston taidepiiriin. Idea maalaamisesta oli itänyt luovan ja käsistään taitavan Lampisen mielessä jo kauan. Lapsuus sotaorpona ei vapaa-aikaa sisältänyt, ja vuodet työelämässä olivat liian kiireisiä harrastuksille. Lampinen ihaili aina salaa maalauksia ja veistoksia, mutta ei ajatellut tekevänsä itse mitään vastaavaa.

Harrastukselle löytyi aikaa vasta työelämän päätyttyä. Eläkkeelle siirtymisestä alkoi Lampisen kolmas elämä, johon kuului tärkeimpänä elementtinä vapaus toteuttaa itseään. Tämä luovuutta, hauskuutta ja hulluutta pursuva elämänvaihe oli hänelle kaikkein rakkain ja paras.

Taiteilijan tuotteliaisuuden salaisuus piili siinä, että hän suoritti joka aamu ”kädentaitajan aamuvoimistelun” eli pyöritteli peukalon pois keskeltä kämmentä. Joku teos Lampisella olikin aina kesken. Jos hän ei ollut puuhaamassa verstaassaan tai maalaamassa taulua, oli hän etsimässä luonnosta ideoita ja materiaalia seuraavaan teokseensa.

Lisää ITE-taiteilija Pekka Lampisesta löydät Maaseudun sivistysliiton sivuilta

ITE-taidekohteet ovat helposti katoavaa kulttuuriperintöä

ITE-taide kuvaa usein tekijän omaa arkista elinympäristöä, ja teosten sijoituspaikkana toimii yleensä taiteilijan oma koti tai pihamaa. Varsinkin ulkona sijaitsevat teokset ovat siten alttiita sään vaihteluille ja muulle mekaaniselle rasitukselle. Yleensä taiteilijat suojaavatkin teoksia tai siirtävät niitä sisätiloihin suojaan talven ajaksi.

Mutta mitä ITE-taideteoksille tapahtuu kun taiteilijasta aika jättää? Valitettavan usein kokoelmat saattavat ensin rapistua vuosien saatossa suojaamattomina ja kun lopulta tulee aika laittaa edesmenneen taiteilijan koti myyntiin voi teoksille olla haastava löytää uutta sijoituspaikkaa. Pahimmassa tapauksessa teoksia voidaan joutua jopa hävittämään.

Myös Pekka Lampisen ulkoteokset olivat päässeet rapistumaan vuosien saatossa, kun taiteilija ei enää itse ollut niistä huolehtimassa. Pekka Lampisen perikunta päätyi lahjoittamaan valtaosan taidekokoelmasta Design Spot Oy:lle. Pekka Lampisen taide tullaan tuomaan esille tulevaisuudessa ”Middle of Nowhere” ITE-taiteeseen keskittyvässä projektissa.

Hajonnut taideteos
Design Spot pääsi dokumentoimaan edesmenneen ITE-taiteilija Pekka Lampisen pihapiiriä, jossa taideteokset olivat esillä ennen niiden siirtoa.

Kuvagalleria

Kyösti Iitti galleria Kotka
Kyösti Iitti galleria Amanda
Kyösti Iitti galleria Aatami ja Eeva
Hajonnut taideteos
Kyösti Iitti galleria Hirvi
Kyösti Iitti galleria Koivisto
ITE-taiteilija Pekka Lampisen Sarvipäät
Kyösti Iitti galleria Hai
Kyösti Iitti galleria Estonia