M

© 2021 Design Spot Oy

Paula Huhtanen

Taiteilija Paula Huhtanen on valovoimainen persoona, jonka olemuksesta huokuu ilo ja elämänmyönteisyys. Universumin kokeminen on mielekkäämpää taidelasien läpi.

Juha Käkelä

Moottorisahalla veistäminen on inspiroinut Juha Käkelää jo yli 20 vuotta. Käksän sahasta syntyy omaa taidetta ja tilaustöitä.

Ventti Design nahkakorvakorut

Uniikit kierrätysnahkasta käsityönä valmistetut korvakorut.Korutaidetta...

Synty Design

Paperitaiteilija Riinaliina Eräpohjan teokset syntyvät kauniissa Turun saaristossa Paraisilla. Näyttävien töiden estetiikka nojaa kontrastiin pehmeän ja kovan välillä.

Studio Arto Halmetoja

Puuseppä Arto Halmetoja valmistaa korkealaatuisia kokopuisia design...

Tuias keramiikkapaja

Keramiikkataiteilija Tuija Koponen valmistaa käsityönä uniikkeja saviastiastoja arkeen ja juhlaan. Harrastuksena alkanut toiminta on vuosien kuluessa muuttunut elämäntavaksi ja unelmapäivätyöksi.

Muotoilutoimisto Jokinen & Konu

Muotoilutoimisto Jokinen & Konu Design Oy on suunnittelijakaksikko Jukka Jokisen ja Heikki Konun yritys, jonka tarjoamiin palveluihin kuuluu lasi- ja tuotemuotoilu, tila- ja näyttelysuunnittelu, visualisoinnit ja grafiikat sekä taideinstallaatiot.

Puine – Kaikkea koivuvanerista

15.03.2021 | 0 Kommenttia

Puine valmistaa kotimaisesta vanerista laserleikkaamalla pieniä sisustusesineitä, koristeita ja kylttejä.

Puine valmistaa koivuvanerista sisustusesineitä

Mistä kaikki alkoi

Puinen tarina sai alkunsa vuonna 2015 Jasmiinan harjoitellessa laserin käyttöä koulussa. Harjoittelun ohessa valmistuneet työt hän esitteli blogissaan, jossa ne herättivät paljon kiinnostusta. Tästä syntyi ajatus tuotteiden valmistamisesta myyntiin.

Aluksi tuotteet valmistuivat koulun konetta vuokraten ja oman kodin tiloja hyödyntäen. Tilojen käydessä ahtaaksi vuokrattiin taloyhtiön entinen pesutupa, jonne saatiin sijoitettua ensimmäinen oma laserleikkuri.

2018 keväällä Puine muutti isompiin työtiloihin, joihin saatiin myös mahdutettua pieni kivijalkakauppa Lahden keskustan tuntumaan. Puine kasvoi nopeasti viiden henkilön yritykseksi ja viime syksynä oli taas aika muuttaa. Muuton ansiosta työtilaa tuli vielä tuplasti lisää edelliseen verrattuna.

Puinelaiset

Lahdessa sijaitsevan myymälän yhteydessä on Puinen työpaja, jossa Jasmiina Kolehmaisen johdolla valmistetaan koivuvanerista pienesineitä ja koristeita.

Koronasta huolimatta viimeisen vuoden sisällä on tapahtunut paljon positiivisia asioita, kuten muutto uusiin upeisiin tiloihin. Henkilökuntaa on palkattu lisää kysynnän kasvaessa sekä kehitelty uusia tuotteita.

Paikan päällä välittyy Puinen nuorekas, rento ja välitön ilmapiiri. Jasmiina suunnittelee ja hoitaa yrittäjän tehtäviä. Anssi vastaa tuotannosta, Josefiina ja Lotta työskentelevät valmistuksessa sekä hoitavat asiakaspalvelua.

Vastuullisuus

Siistissä tuotantotilassa kaikki on järjestyksessä. Nykyaikaisilla laserleikkauskoneilla sekä muilla tarvittavilla laitteilla syntyy osaavan henkilökunnan käsissä monenlaisia tuotteita.

Hyvällä suunnittelulla materiaalit pystytään käyttämään tarkkaan hyväksi ja hukka minimoitua.

Ympäristöystävällisyys on otettu huomioon käyttämällä lähellä tuotettua koivuvaneria ja ympäristöystävällisiä puunkäsittelytuotteita. Pakkausmateriaalia kierrätetään ja muovin käyttö on vähennetty minimiin niin tuotteiden kuin pakkaustenkin osalta.

Vanerin laserleikkauksessa on monta työvaihetta

Vanerin paksuus valitaan valmistettavan tuotteen mukaan. Vaneri käsitellään haluttuun värisävyyn kasviöljypohjaisella puuvahalla kahteen kertaan. Vahan kuivuttua levyt suojataan leikkauksen ajaksi suojatarralla, joka estää palojälkien muodostumisen puhtaan vanerin pintaan. Suojatarraa käytetään lähes kaikissa tuotteissa, jolloin palojälkiä ei tarvitse hioa.

Seuraavaksi ohjelmoidaan laserleikkuri leikkaamaan ja kaivertamaan halutut tuotteet. Levy suunnitellaan aina mahdollisimman täyteen, jolloin hukka pystytään minimoimaan. Hukkapalat hyödynnetään muissa tuotteissa, kuten magneeteissa, korvakoruissa ja lapsille suunnatuissa askartelupusseissa. Leikkuun jälkeen tarrat otetaan pois ja tehdään tarvittavat hionnat.

Hionnan jälkeen värilliset tuotteet ovat valmiita. Koivun väriset tuotteet käsitellään vielä Nano1 puunsuojalla, joka pitää koivun sävyn luonnollisena ja antaa suojaa kulutusta sekä auringonvaloa vastaan. Osa tuotteista vaatii vielä jatkotoimenpiteitä, kuten lakkausta, liimausta, kokoonpanoa ja kaksipuolisen teipin laittoa.

Vuosien saatossa karttuneen kokemuksen myötä on löytynyt paljon työtä helpottavia oivalluksia.

Hyvät valmistusmateriaalit ja pintakäsittelytuotteet takaavat sen, että lopputuloksena saavutetaan laadukas tuote.

 

Ideat tuotteisiin syntyvät omista oivalluksista ja asiakkaiden tarpeista

”Ilma -kattovalaisin on yksi ylpeydenaiheista, se jota kotonakin katselen edelleen ihaillen. Teinhän sen alunperin itselleni, täydentämään kotimme sisustusta ja tunnelmaa”

Suunnittelun lähtökohta

Ilma valaisin oli aikoinaan yksi ensimmäisistä laserleikkaamalla tehdyistä tuotteista. Idea valmistukseen syntyi tarpeesta löytää omaan olohuoneeseen näyttävä, mutta samalla kevyt ja ilmava valaisin.

Lähtökohtana suunnitteluun oli kaunis ja tyylikäs valaisin, joka ei saisi näyttää liian hallitsevalta matalassa olohuoneessa.

Suunnittelun aikana tehtiin kymmenen erilaista prototyyppiä. Laskettiin ja kokeiltiin eri kaarevuuksia. Lopulta löydettiin täydelliset muodot joilla vaneri laskeutuu kauniisti ja ilmavasti.

Ilma-valaisin

Siro ja tyylikäs Ilma-valaisin sopii mainiosti moderniin, skandinaaviseen tai vaikka klassiseen sisutukseen.

Kaunis, ajaton ja kevyt vanerinen lampunvarjostin, johon on käytetty lähes paperin ohutta vaneria.

Valaisin laskeutuu leikkauksiensa ansiosta omaan ainutlaatuiseen muotoonsa, johon vaikuttavat huoneilman lämpötila sekä kosteus.

Jokainen yksilö on täysin uniikki, riippuen huoneen olosuhteista mihin valaisin ripustetaan.

 

Piditkö tarinasta tai heräsikö sinulla kenties jokin kysymys minkä haluaisit esittää tekijälle tai meille? Alla voit kommentoida tarinaa.