M

© 2024 Design Spot Oy

Puine – Kaikkea koivuvanerista

15.03.2021 | 0 Kommenttia

Puine valmistaa kotimaisesta vanerista laserleikkaamalla pieniä sisustusesineitä, koristeita ja kylttejä.

Mistä kaikki alkoi

Puinen tarina sai alkunsa vuonna 2015 Jasmiinan harjoitellessa laserin käyttöä koulussa. Harjoittelun ohessa valmistuneet työt hän esitteli blogissaan, jossa ne herättivät paljon kiinnostusta. Tästä syntyi ajatus tuotteiden valmistamisesta myyntiin.

Aluksi tuotteet valmistuivat koulun konetta vuokraten ja oman kodin tiloja hyödyntäen. Tilojen käydessä ahtaaksi vuokrattiin taloyhtiön entinen pesutupa, jonne saatiin sijoitettua ensimmäinen oma laserleikkuri.

2018 keväällä Puine muutti isompiin työtiloihin, joihin saatiin myös mahdutettua pieni kivijalkakauppa Lahden keskustan tuntumaan. Puine kasvoi nopeasti viiden henkilön yritykseksi ja viime syksynä oli taas aika muuttaa. Muuton ansiosta työtilaa tuli vielä tuplasti lisää edelliseen verrattuna.

Puinelaiset

Lahdessa sijaitsevan myymälän yhteydessä on Puinen työpaja, jossa Jasmiina Kolehmaisen johdolla valmistetaan koivuvanerista pienesineitä ja koristeita.

Koronasta huolimatta viimeisen vuoden sisällä on tapahtunut paljon positiivisia asioita, kuten muutto uusiin upeisiin tiloihin. Henkilökuntaa on palkattu lisää kysynnän kasvaessa sekä kehitelty uusia tuotteita.

Paikan päällä välittyy Puinen nuorekas, rento ja välitön ilmapiiri. Jasmiina suunnittelee ja hoitaa yrittäjän tehtäviä. Anssi vastaa tuotannosta, Josefiina ja Lotta työskentelevät valmistuksessa sekä hoitavat asiakaspalvelua.

Vastuullisuus

Siistissä tuotantotilassa kaikki on järjestyksessä. Nykyaikaisilla laserleikkauskoneilla sekä muilla tarvittavilla laitteilla syntyy osaavan henkilökunnan käsissä monenlaisia tuotteita.

Hyvällä suunnittelulla materiaalit pystytään käyttämään tarkkaan hyväksi ja hukka minimoitua.

Ympäristöystävällisyys on otettu huomioon käyttämällä lähellä tuotettua koivuvaneria ja ympäristöystävällisiä puunkäsittelytuotteita. Pakkausmateriaalia kierrätetään ja muovin käyttö on vähennetty minimiin niin tuotteiden kuin pakkaustenkin osalta.

Vanerin laserleikkauksessa on monta työvaihetta

Vanerin paksuus valitaan valmistettavan tuotteen mukaan. Vaneri käsitellään haluttuun värisävyyn kasviöljypohjaisella puuvahalla kahteen kertaan. Vahan kuivuttua levyt suojataan leikkauksen ajaksi suojatarralla, joka estää palojälkien muodostumisen puhtaan vanerin pintaan. Suojatarraa käytetään lähes kaikissa tuotteissa, jolloin palojälkiä ei tarvitse hioa.

Seuraavaksi ohjelmoidaan laserleikkuri leikkaamaan ja kaivertamaan halutut tuotteet. Levy suunnitellaan aina mahdollisimman täyteen, jolloin hukka pystytään minimoimaan. Hukkapalat hyödynnetään muissa tuotteissa, kuten magneeteissa, korvakoruissa ja lapsille suunnatuissa askartelupusseissa. Leikkuun jälkeen tarrat otetaan pois ja tehdään tarvittavat hionnat.

Hionnan jälkeen värilliset tuotteet ovat valmiita. Koivun väriset tuotteet käsitellään vielä Nano1 puunsuojalla, joka pitää koivun sävyn luonnollisena ja antaa suojaa kulutusta sekä auringonvaloa vastaan. Osa tuotteista vaatii vielä jatkotoimenpiteitä, kuten lakkausta, liimausta, kokoonpanoa ja kaksipuolisen teipin laittoa.

Vuosien saatossa karttuneen kokemuksen myötä on löytynyt paljon työtä helpottavia oivalluksia.

Hyvät valmistusmateriaalit ja pintakäsittelytuotteet takaavat sen, että lopputuloksena saavutetaan laadukas tuote.

Design spotin kaupassa ei ole tällä hetkellä myynnissä Puinen tuotteita,mutta suosittelemme vierailemaan Puinen verkkokaupassa www.puine.fi 

Piditkö tarinasta tai heräsikö sinulla kenties jokin kysymys minkä haluaisit esittää tekijälle tai meille? Alla voit kommentoida tarinaa.