M

© 2024 Design Spot Oy

Synty Design

Paperitaiteilija Riinaliina Eräpohjan teokset syntyvät kauniissa Turun saaristossa Paraisilla. Näyttävien töiden estetiikka nojaa kontrastiin pehmeän ja kovan välillä.

Synty Design − näyttävää taidetta luonnonmateriaaleista

Riinaliina Eräpohja on opiskellut lasi- ja keramiikkataidetta Aalto yliopistossa. Taiteilija on työskennellyt paperin parissa vuodesta 2009, jolloin hän kiinnostui ekologisista tavoista valmistaa käyttöesineitä.

Vuosien varrella Riinaliina on kokeillut erilaisia tapoja työstää paperia, ja löysi oman sovelletun valmistustapansa paperimassan rakennustekniikasta, jota ennen vanhaan hyödynnettiin vanhojen puutalojen koristelistojen ja kattorosettien valmistuksessa. Riinaliinan käyttämä tekniikka on hidas, ja uniikit teokset muovautuvat rakkaudella kerros kerrokselta.

Äiti maa puhuu Riinaliinan paperitaiteessa

Paperi on materiaalina herkkä ja moniulotteinen, ja sitä voi työstää monella eri tavalla. Se on vanha materiaali, ja siitä on aikojen saatossa valmistettu paljon erityyppisiä tuotteita. Lämminhenkinen materiaali kiehtoo edelleen, ja se sopii nykyaikaiseen kiertotalousajatteluun täydellisesti.

Paperin uusiokäytön mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kierrätyspaperi ei uusiutuvana materiaalina lisää ympäristökuormaa, ja siitä valmistettujen teosten elinkaari päättyy luonnolliseen maatumiseen, kun sen aika on.

Paperitaiteilija Riinaliina Eräpohja on työstänyt ja kehittänyt paperin käsittelyn tekniikoita jo yli kymmenen vuoden ajan. Taideteosten materiaalina ovat silkkipaperi, sanomalehtipaperi ja veteen ohennettu puuliima sekä turkulaisen Roosteenin leipomon ylijäämäjauhot.

Paperimassaa hän värjää erilaisilla maa-aineksilla, kalkilla, sinisavella, mullalla, hiekalla ja hiilellä. Tilaustöihin on näin mahdollista saada myös asiakkaan omia materiaaleja, esimerkiksi maa-ainesta itselle rakkaasta paikasta.

Kuten kaikki käsityöt, ovat paperista valmistetut esineet uniikkeja taideteoksia. Paperi itsessään on elävä ja orgaaninen materiaali, joten se muotoutuu yksilölliseksi esineeksi taiteilijan käsissä. Teosten värit ja tekstuurit vaihtelevat, koska niihin vaikuttavat paperimassassa käytetty kierrätysmateriaali sekä maa-aines.

Paperimassasta valmistetut esineet ovat hämmästyttävän kestäviä. Vaasit kestävät kolhuja jopa paremmin kuin keramiikka, mutta kosteudelle paperi on arka. Toisaalta se on materiaalin vahvuus, koska esine maatuu ja sen voi hävittää täysin luonnonmukaisesti. Käyttöesineiden pellavaöljykäsittely sallii hellävaraisen käsitiskin ja auttaa kestämään sääolosuhteita. Astiat sopivat parhaiten koriste-esineiksi tai kuivien materiaalien kuten kuivakukkien säilyttämiseen.

Uniikkien ruukkujen inspiraationa toimii karunkaunis Turun saaristo

Riinaliinan taidekäsityöt syntyvät kauniissa Turun saaristossa Paraisilla. Näyttävien töiden estetiikka nojaa kontrastiin pehmeän ja kovan välillä, ja tunnelmaa taiteilija ammentaa teoksiinsa saariston kauniista luonnosta ja jylhistä merimaisemista.

Ruukkujen upean arkaainen muotokieli vie ajatukset historiaan ja taiteen alkulähteille, kun ihminen ja äiti maa puhuivat vielä samaa kieltä. Taiteilijan kosketus näkyy teosten rosoisessa pinnassa ja orgaanisissa, epäsymmetrisissä muodoissa.

Paperin luonne taipuu moneen. Materiaalina se on tarvittaessa pehmeä ja joustava tai kova ja karkea, aivan kuten luonnonvoimatkin.

Design Spotin verkkokaupassa on myynnissä Synty Designin uniikit ruukut. Ihastu ja osta omaksi.

Ei tuloksia

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Yritä muuttaa hakuasi, tai käytä yläpuolella olevaa navigointia löytääksesi kirjoituksen.

Kuvagalleria

Piditkö tarinasta?

Jätä alle terveiset taiteilijalle, tai kysy lisää teoksista.