Tuias keramiikkapaja
Keramiikkataiteilija Tuija Koponen valmistaa uniikkeja saviastiastoja suurella sydämellä
Keramiikkataiteilija Tuija Koponen valmistaa käsityönä uniikkeja saviastiastoja arkeen ja juhlaan. Hyvinkään Kytäjällä sijaitsevan keramiikkapajan ja -myymälän yhteydessä toimii myös kesäisin ihana kahvila, jossa herkut tarjoillaan Tuijan valmistamilta astioilta.
Keramiikkataiteilija Tuija Koponen innostui savitöistä harrastuksen kautta. Syksyllä 1995 kansalaisopiston keramiikkakurssilta alkanut harrastus on vuosien kuluessa muuttunut elämäntavaksi ja päivätyöksi. Vanha tuttu harrastus vaihtui käsityöyrittäjyyteen vuonna 2009, kun Tuija hankki oman keramiikkauunin.
Aluksi Tuiaksen tiloina toimi perheen autotalli. Nykyään Tuiaksen Kytäjällä sijaitseva keramiikkapaja työllistää kahdesta kolmeen henkilöä päivittäin sekä aputyövoimana kausityöntekijän. Keramiikkapajan yhteydestä löytyy myymälä, joka on auki, kun pajalla työskennellään. Kausiluontoisesti toimivassa kahvilassa astioita pääsee ihastelemaan aidossa käyttötarkoituksessaan herkuttelun lomassa.
Tuias sai avainlipputunnuksen vuonna 2018. Avainlippu kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa. Toiminnan läpinäkyvyys on keramiikkataiteilijalle tärkeää, ja keramiikkapajassa vierailevat asiakkaat pääsevät halutessaan katselemaan, kuinka esineet valmistuvat pajalla.
Savimassa muotoutuu taitavan keramiikkataiteilijan käsissä yksilöllisiksi esineiksi
Erilaisia tekniikoita saven työstämiseen on lukuisia, mutta dreijaustekniikka on Tuijalle tärkein. Dreija eli vääntöpyörä on savenvalajan yksi keskeinen apuväline. Se koostuu pyöreästä levystä ja jalkaosasta, jolla pyöreää levyä pyöritetään. Levyn keskelle asetettua savimassaa voidaan muotoilla lieriömäisiin muotoihin. Näin syntyvät erilaiset kulhot, maljakot ja mukit.
Dreijaaminen on vanha mutta edelleen kätevä saven muotoilun tekniikka, joka on kehitetty jo noin 5000 vuotta sitten Mesopotamiassa. Muinaisten aikojen keraamikot pyörittivät dreijaa käsien tai jalkojen avulla, ja perinteisiä tekniikoita nopeampi dreija teki mahdolliseksi saviastioiden sarjatuotannon.
Dreijaaminen aloitetaan saven huolellisella muokkaamisella käsin, jotta savimassaan ei jäisi ilmakuplia. Kuplat voivat särkeä saviastian polttouunissa. Pyörivään savimassaan lähdetään peukaloilla painamaan kuoppaa ja nostamaan reunoja. Näin savimassasta saadaan dreijattua lieriö, josta aletaan työstää haluttua astiaa, kuten kulhoa, lautasta tai mukia.
Vaikka dreijaus näyttää nopealta ja vaivattomalta, vaatii tekniikkaa harjaantuneet otteet. Tuotteen valmistamisessa on lisäksi muita haastavia työvaiheita. Tuija Koposelle tuotteiden pitkä käyttöikä on tärkeä asia, joten huolellista otetta vaativat esimerkiksi mukien kahvojen valmistus ja kiinnitys, jotta ne pysyvät varmasti kiinni jokapäiväisessä käytössä.
Tuias-keramiikka syntyy käsityönä astia kerrallaan
Tuiaksen astioiden tekniikoista käytetyin on dreijatekniikka, ja pyörivän liikkeen jäljet ovatkin keramiikka-astioille tunnusomaisia. Tuija Koposen tekemistä ohjaa ajatus kauniista käyttöesineistä, joissa tekijän kädenjälki näkyy. Tuias-astioista voi melkein aistia taiteilijan tekemisen ilon ja keskittyneen tunnetilan. Savi haastaa keramiikkataiteilijan luovuuden aina uudestaan ja uudestaan, kun savi muotoutuu upeiksi käyttöesineiksi.
Ympärillä levittyvä kaunis ja tunnelmaltaan rauhallinen maalaismaisema sopii hyvin yhteen astioiden rustiikkisen estetiikan kanssa.
Uunin lämpö taikoo savesta käyttöä kestävää keramiikkaa
Muotoilun jälkeen savityö kuivatetaan ja sorvataan siistiksi ennen raakapolttoa. Kuivatuksessa vaaditaan kärsivällisyyttä, sillä se vaatii reilusti aikaa riippuen savityön koosta. Kuivatusprosessin tulee olla tarpeeksi hidas, ja savityön on annettava kutistua vapaasti kuivuessaan. Saven tulee olla täysin kuivunut ennen työn laittamista uuniin, koska kosteaksi jäänyt työ voi särkyä poltettaessa. Raakapolton jälkeen vielä huokoinen keramiikkatyö saa pintaansa lasitteen. Lasite antaa lopputuotteelle halutun värin ja kuvion. Lopuksi keramiikkatyö poltetaan vielä kertaalleen korkeassa lämpötilassa. Lasituksella saadaan aikaan keramiikalle ominainen kiiltävä, kova ja vettä kestävä pinta.
Uniikit astiat toimivat yhdessä ja erikseen
Tuija käyttää astioissaan puna- ja valkosavea. Eleetön valkoinen antaa kauniisti tilaa astioiden persoonallisille ja yksilöllisille muodoille. Punasavi luo rosoisen ja rustiikkisen tunnun esimerkiksi Rugged-sarjan astioihin, joissa saven alkuperäinen väri paistaa tehostevärinä valkoisen lasitteen alta. Maanläheiset ja hillityt värit tekevät astiastoista monikäyttöisiä ja jokaiseen kattaukseen sopivia.
Vaikka Tuias-astiat ovat jokainen uniikkeja käsitöitä, muodostavat ne silti selkeitä sarjoja. Näin astiastoja on helppo kerätä ja täydentää yhteen sopivilla astioilla omaan käyttöön sopiviksi kokonaisuuksiksi pikkuhiljaa.
Tuias-astioiden käyttöä kestävä olemus ei pelästy uunia eikä tiskikonetta
Tuias-keramiikka koostuu käyttöastioista, joilla saa menneen maailman eleganssia kattaukseen. Savilaatu on kivitavaraa, ja korkeapolttoiset astiat kestävät hyvin arkikäytössä. Tuias-keramiikkaa voi pestä astianpesukoneessa, ja se kestää kuumennuksen niin uunissa kuin mikrossakin.
Korkeapolttoisesta eli kivitavarasavesta valmistettu keramiikka on tiiviimpää ja vedenkestävämpää kuin matalapolttoisesta savesta valmistettu keramiikka, joten se sopii loistavasti astioiden ja muiden käyttöesineiden valmistukseen.
Kaunista Tuias-keramiikkaa arkeen ja juhlaan
Tuijan suunnittelemat ja valmistamat astiat ovat itsessään kuin arjen taideteoksia, vaikka jokaisella tuotteella on käyttötarkoitus. Mallistosta löytyy ruoka- ja aamiaislautasia, eri kokoisia kulhoja sekä kahvikuppeja tasseineen. Uunivuoat ja muut ruoan valmistukseen käytettävät astiat tuovat ripauksen luksusta myös keittiön puolelle, ja sunnuntaiaamun hitaat artesaanikahvit voi uuttaa keraamisilla suodattimilla käsin.
Sydäntalveen ja jouluun lämpöistä tunnelmaan luovat kynttilänpidikkeet, jotka huokuvat vanhan ajan romantiikkaa käyrine kädensijoineen. Kevättä ja kesää tunnelmoidaan tietysti luonnonkukkien hehkussa. Minimaljakot ja kukkasiilit pitävät leikkokukat ojennuksessa, ja yrttiruukuissa kasvavat viherpeukalon omat istutukset.
Vaikka Tuias-astiat ovat jokainen uniikkeja käsitöitä, muodostavat ne silti selkeitä sarjoja. Näin astiastoja on helppo kerätä ja täydentää yhteen sopivilla astioilla omaan käyttöön sopiviksi kokonaisuuksiksi pikkuhiljaa.
Design Spotilla ei ole valikoimassa Tuiaksen tuotteita. Voit tutustua Tuijan keramiikkaan hänen omilla sivuilla, josta löydät myös paikalliset jälleenmyyjät.
Kuvagalleria
Piditkö tarinasta?
Jätä alle terveiset Tuijalle.
Oli ihana lukea tarinasi. Olemme kahden ystäväni kanssa tutustuneet sinuun tampereen messuilla. Astioitasi olen saanut lahjaksi. Kiitos ihanista astioista joista nautin joka päivä. Toivotaan että tavataan.
Löysin viikonloppuna Mikkelistä myymälän josta ostin 2 kahvikuppia ja tästä alkaa keräily !!! Avain Ihania astioita !!!! Onkohan täällä Lappeenrannassa jälleenmyyjää ?!